fbpx

Modul în care învățăm este învechit. Este puțin probabil ca prima ta carieră să fie cea cu care te retragi. Celor care vor să învețe trebuie să li se ofere instrumentele necesare pentru a putea aplica gândirea critică, pentru a înțelege ce îi face fericiți și cum definesc succesul pentru ei înșiși și să învețe cum pot fi rezistenți în orice situație. Trebuie să regândim modul în care abordăm educația și există o serie de companii care fac mișcări în această direcție (asta ne propunem noi să facem pe această platfomă de cursuri – o educație nonformală, utilă și aplicabilă). Este puțin probabil să vedem schimbarea care trebuie să se întâmple din interior din cauza intereselor și mentalităților dobândite ale institutelor educaționale existente.

Modul în care învățăm se bazează în mare parte pe sistemul de educațional instituționalizat care a încercat să creeze un computer uman care să poată prelua date din diferitele părți ale comunității și să raporteze înapoi. Elevii au învățat matematica pentru a calcula randamentele din culturi, engleza pentru a putea comunica în scris și pentru a oferi actualizări despre ceea ce se întâmpla în părțile îndepărtate ale lumii. Știința a fost învățată pentru a ajuta lucrătorii îndepărtați să înțeleagă cum să repare mașinile atunci când au fost stricate sau să înțeleagă ce substanțe chimice să se amestece la crearea explozivului pentru a curăța roca sau îngrășământul.
Acum, sunt încă un mare fan al subiectelor STEM (acronim pentru Science=știință, Technology=tehnologie, Engineering=inginerie și Mathematics=matematică), deoarece acestea sunt științe dure bazate pe cunoștințe falsificabile. Încă cred că există un loc în sistemul nostru de educație pentru a construi o cunoaștere de bază a subiectelor STEM; o fundație pe care studenții ar putea să o construiască în continuare în educația lor ulterioară. Cu toate acestea, majoritatea lucrurilor mecanice care sunt predate în școală sunt acum efectuate pe computere. Din nou, este necesar să se înțeleagă de ce și cum funcționează lucrurile, dar a învăța cum să înveți devine mult mai important decât să ai o abilitate tradițională.

Luați, de exemplu, istoria. Studierea istoriei este importantă ca paradigmă pentru a înțelege cum am ajuns unde suntem acum. Dar, făcând acest lucru, este necesar să luăm o perspectivă revizionistă asupra antecedentelor istorice și să luăm în considerare modalități alternative în care acestea ar putea fi interpretate. Aș argumenta că, în unele sisteme educaționale, se pune prea mult accent pe luarea faptului istoric ca fapt stabilit. Nu este întotdeauna cazul. Cărțile de istorie au fost scrise de câștigători. De obicei, în istorie, mai este mult loc pentru interpretare. Gândirea critică direcționată către ce vi se spune la școală (și acum de știri și mass-media) este o abilitate mult mai importantă decât să vă amintiți o dată specifică (care poate fi verificată uitându-vă la telefon).

Crearea abilităților de gândire critică

Avem nevoie de instituții de învățământ pentru a ne concentra pe crearea de abilități care nu vor fi uzurpate. S-ar putea susține că ne îndreptăm spre o epocă renascentistă în care majoritatea sarcinilor noastre zilnice sunt îngrijite de computere și avem mai mult timp liber. Dacă ne îndreptăm spre o epocă renascentistă, companiile vor căuta lucrători renascentisti care să aibă abilități de rezolvare a problemelor, judecată, creativitate, colaborare și empatie, spre deosebire de aplicarea faptelor dificile la problemele algoritmice.

Definirea succesului

Cu toții putem beneficia de învățarea de a defini cum arată succesul pentru ei în diferite momente ale vieții noastre. Învățarea despre filozofie și punerea întrebărilor despre ceea ce este important atât pentru noi înșine/însene, cât și pentru comunitatea înconjurătoare, ne vor ajuta să ajungem la cariere mai satisfăcătoare.
Vom beneficia de asta dacă ni se oferă instrumentele pentru a ne ajuta să determinăm ce ne face fericiți. Dacă computerele fac acum sarcini mai banale, atunci oamenii vor avea mai mult timp să-și urmărească interesele (presupunând o rețea de bază de protecție socială). Cu toate acestea, dacă li se cere, majoritatea oamenilor nu ar putea să vă spună ce ar face cu timpul lor, dacă ar avea ocazia. Știu că oamenii cred că ar fi fericiți stând pe o plajă, bând bere, dar realitatea este că acest lucru se învechește. Oamenii au nevoie de scop și de a găsi ceea ce le place. Nimeni nu s-a gândit la asta anterior. În trecut, singura dată când oamenii aveau timp liber era când se pensionau. Dacă nu ne dăm seama ce ne face fericiți până ne pensionați, atunci este sigur că nu vom ști niciodată.
Învățarea oamenilor să definească succesul pentru ei înșiși va fi mai utilă decât a întreba ce vor să fie când vor crește. Sincer, câți oameni știu ce le place sau chiar la ce se pricep când iau unele decizii cruciale cu privire la viitorul lor înainte de a intra în învățământul terțiar? Traiectoria educației are mult loc de schimbare și unele companii fac progrese în această direcție.

Rezistența

Unul dintre lucrurile pe care le-am văzut legate de succes de cele mai multe ori este rezistența. Este important să păstrăm un nivel inițial de somn, dietă și exerciții fizice. Dacă oricare dintre aceste lucruri este neglijat, atunci este probabil ca nivelurile de energie să scadă, iar problemele mici pot deveni probleme de netrecut. Se pune un accent din ce in ce mai mare pe acest lucru, pe măsură ce oamenii încep să înțeleagă problemele legate de „zgomotele” din jur cum ar fi distragerea pe care ne-o oferă rețelele de socializare. Chiar și Dalai Lama a recunoscut că este important să menținem fundația – “în fiecare zi meditează o oră, dar în zilele aglomerate meditează două ore”. În prezent, nu prea există acest accent pus pe educarea oamenilor cu privire la modul de a scoate tot ce este mai bun din mintea și corpul lor. Adăugarea pregătirii pentru rezistență la actualul curriculum ar putea ajuta elevii și nu numai să ducă o viață mai sănătoasă și mai fericită în general.

Instituțiile de învățământ

Instituțiile de învățământ trebuie să se concentreze pe predarea abilităților elevilor care îi vor face să fie angajați. În acest moment s-ar putea spune că acestea vând doar acreditări și diplome. În străinatate, a început deja această schimbare, la noi, oare când se va înțelege că educația este o călătorie continuă, iar oamenii trebuie să se perfecționeze continuu și să aibă capacitatea de a schimba cariera în mijlocul curentului?!

Concluzie

Deși există unele avantaje din învățarea elementelor de bază ale disciplinelor STEM și a alfabetizării în actualul curriculum educațional, trebuie să fim mai deschiși la adăugarea altor abilități care ar putea ajuta oamenii pe măsură ce se maturizează. Timpul în care oamenii au avut una sau două cariere de-a lungul vieții a dispărut. Industriile se schimbă rapid și este probabil ca ritmul schimbării să continue să se accelereze. Ca să ne putem adapta la aceste vremuri și cele ce vor urma, va trebui să ne concentrăm mai mult asupra învățării cum să înveți și a celorlalte abilități ușoare care sunt mai strâns corelate cu o viață de succes – oricum ar putea fi definite de fiecare persoană.

Author: Ciprian

Leave a Reply

error: Conținutul este restricționat